Aanvaarroutes naar Portus Ganda      Portus Ganda Logo

Portus Ganda is de nautische toegangspoort tot de stad Gent, gelegen aan de historische samenvloeïng van de Schelde met de Leie vlak bij het stadscentrum (Oost zijde). De haven is opgevat als "passantenhaven", hierdoor heeft de watertoerist (zelfs in het topseizoen) de beste garantie om rechtstreeks van zijn vaartuig voet aan wal te kunnen zetten.

In Portus Ganda kan je zowel terecht voor een enkele overnachting als voor een vakantieperiode, een beperkt aantal plaatsen zijn voorzien voor langere verblijven.

Hieronder volgt een beschrijving van aanvaarroutes naar Gent, Portus Ganda haven,  deze vaarwaterplan link van Gent helpt u een goed overzicht te krijgen en voor de bedieningstijden van de kunstwerken heeft u rechts van deze pagina een link.  Is het vaarwaterplan een te zware file gebruik dan de lichtere (is wel een oudere versie) versie  hier, opgepast de gegevens op deze brochure - kaart is niet up to date maar het bestand is merkelijk lichter.


Onze jachthaven kan je bereiken langs verschillende aanvaarroutes.

Aanvaarroute 1
Vanaf het kanaal Gent-Terneuzen
kan je doorvaren naar de Meulestedebrug. Onder deze basculebrug kan je vlot door dvh = 5m2O VHF 20 Tel 09/230 94 77 .
Vervolgs kan je naar de Wiedauwkaaispoorwegbrug, dit is een draaibrug met spoorweg. De brug heeft geen vrije doorvaart hoogte Tel 09/2413124
. De bedieningstijden van deze brug zijn te vinden op onze pagina met de bedieningstijden voor de kunstwerken

 

Eens deze lage draaibrug voorbij kan je over bakboord varen om onder de Muidebrug dvh=5m20 door te gaan.
Je komt dan na het over stuurboord varen in het Handelsdok. Over het Handelsdok is er een voetgangersbrug gemonteerd, het is de Bataviabrug die in de weekends normaal open staat, de dvh in open stand is 4m80 en in gesloten stand 1m80. Voor bedieningsuren zie onze pagina Bedieningstijden Kunstwerken.

Vaar rechtdoor tot waar de vaarweg smaller wordt.

Vaar traag verder totin de vroegere zwaaikom want je moet er direct 90° over stuurboord en je kan mekaar niet kruisen in de daaropvolgende openstaande vroegere Kasteelsluis (Oktrooibrug dvh = 5m12). Bij het doorvaren kom je zo in de Portus Ganda passantenjachthaven terecht.

Aanvaarroute 2
Ter hoogte van het sluizencomplex in Evergem volg je de Ringvaart tot het knooppunt met de toeristische Leie. Je kan vanaf dat kruispunt naar het sluizencomplex van Merelbeke doorvaren, doch die heb je niet nodig.
Vaar op het knooppunt van de Ringvaart met de Schelde (sluizencomplex Merelbeke) over bakboord om Gent binnen te varen langs de Schelde langs de oude openstaande sluis (keersluis K3).
Blijf de Schelde volgen tot dat je aan een splitsing komt, neem de aan stuurboord gelegen vaarweg, eens dit deel doorvaren ga je over stuurboord en roep je daar best de Brusselsepoortsluis op Gsm 0477/581804, voor bedieningsuren zie onze pagina Bedieningstijden Kunstwerken.. De Brusselsepoortsluis bevindt zich in de linkse vaarweg.
Eens door deze sluis, hou rekening met de vrije doorvaarthoogte van de Brusselsepoortbrug zie je aan bakboordzijde twee waterlopen. Neem de tweede. Dit staat trouwens aangegeven met borden.
Vaar langs de Lousbergsbrug, dit is -een ophaalbrug in gesloten toestand is de dvh=3m09 en in open toestand is de dvh=5m28 (Bedieningstijden en oproep en bediening zijn dezelfde als de Brusselsepoortsluis) en langs de volgende brug (Slachthuisbrug) dvh=5m25 kom je in de Portus Ganda passantenjachthaven.

 

Aanvaarroute 3
Alternatief aan het sluizencomplex van Evergem kan je rechts gelegen van dit sluizencomplex vanop de ringvaart door de openstaande deuren van de Evergem keersluis (K1). Als je uit de richting van Brugge komt is het bijna rechtdoor varen op het knooppunt met de Ringvaart.
Je komt dan op de Brugse Vaart Gent binnen. Blijf deze volgen tot aan de eerste splitsing. Hier ga je over bakboord en vaar je de Nieuwe Vaart op. De eerstvolgende brug die je tegenkomt is een draaibrug, de Wondelgembrug. Deze kan je oproepen langs VHF 20 Tel 09/2253332. Deze oproep doe je best zodra je de K1 keersluis doorvaart.
De volgende brug is een oude ongebruikte spoorwegbrug die openstaat.
Nu kan je de Tolhuissluis oproepen langs VHF 20 contact kan: 20  Tel 09/2253337.
Na de schutting kan je onmiddellijk over stuurboord onder de Muidebrug door (dvh=4m48). Je komt dan na het over stuurboord varen in het Handelsdok. Vaar rechtdoor tot waar de vaarweg smaller wordt.

Vaar traag de vroegere zwaaikom in want je moet er direct over stuurboord en je kan mekaar niet kruisen in de daaropvolgende openstaande vroegere Kasteelsluis (Oktrooibrug dvh = 3m90). Bij het doorvaren kom je zo in de Portus Ganda passantenjachthaven terecht.


Aanvaarroute 4
Ter hoogte van het sluizencomplex in Evergem volg je de Ringvaart tot het knooppunt met de toeristische Leie of vaar vanaf de toeristische Leie tot het knooppunt met de Ringvaart.
Vaar vanaf Evergem tot het knooppunt van de Ringvaart met de Leie over bakboord om Gent binnen te varen langs de Leie via de oude openstaande sluis (keersluis K2) of vaar vanaf de toeristische Leie het knooppunt met de Ringvaart over naar de K2 keersluis. Volg de vaarweg eerst naar stuurboord langs de clubs en vervolgens naar bakboord. Ga onder de spoorwegbrug door en blijf rechtdoor varen als je een eerste waterarm aan bakboordzijde ziet.
Blijf de Leie volgen in het Gentse centrum en neem stuurboord net voor het Justitiepaleis om de Ketelvest op te varen, na de Ketelvest door te varen kan je via stuurboordzijde verder het Gentse centrum doorvaren. Nadat je het cinema complex Kinepolis voorbij vaart neem je de eerste vaarweg aan bakboordzijde. Eens je deze doorgang door bent ga je over stuurboord en roep je best daar de Brusselsepoortsluis op Gsm 0477/581804. ). De Brusselsepoortsluis bevindt zich in de linkse vaarweg.
Eens door deze sluis zie je aan je bakboordzijde twee waterlopen. Neem de tweede. Dit staat trouwens aangegeven met borden.
Vaar langs de Lousbergsbrug, dit is een ophaalbrug in gesloten stand met dvh=3m09 en in open stand met dvh=5m28 (Bedieningstijden,oproep en bediening zijn dezelfde als de Brusselsepoortsluis.) en langs de volgende brug (Slachthuisbrug) dvh=5m01 kom je in de Portus Ganda passantenjachthaven.


Aanvaarroute 5
Vanaf het sluizencomplex Evergem kan je doorvaren op de Ringvaart naar het Kanaal Gent - Terneuzen. Op het knooppunt van de Ringvaart met het Kanaal Gent - Terneuzen ga je over stuurboord naar het Gentse centrum toe langs de Meulestedebrug Onder deze basculebrug kan je vlot door met vrije dvh = 5m2O VHF 20 .
Vervolgens kan je naar de Wiedauwkaaispoorwegbrug, dit is een draaibrug met spoorweg. De brug heeft geen vrije doorvaart hoogte Tel 09/2413124

De bedieningstijden van deze brug zijn te vinden op onze pagina Bedieningstijden Kunstwerken

Eens deze lage draaibrug voorbij kan je over bakboord varen om onder de Muidebrug dvh=4m48 door te gaan.
Je komt dan na het over stuurboord varen in het Handelsdok. In het Handelsdok is de voetgangersbrug Bataviabrug te passeren, gesloten is de dvh 1m80 en open is de dvh 4m80 vhf 20 of tel 09/2253337. Vaar rechtdoor tot waar de vaarweg smaller wordt.

Vaar traag de vroegere zwaaikom in want je moet er direct over stuurboord en je kan mekaar niet kruisen in de daaropvolgende openstaande vroegere Kasteelsluis (Oktrooibrug dvh = 5m12). Bij het doorvaren kom je zo in de Portus Ganda passantenjachthaven terecht.Vanuit Antwerpen:
Vanuit Antwerpen kan je kiezen om langs de Schelde via Terneuzen Gent aan te varen langs het Kanaal Gent - Terneuzen, volg hiervoor aanvaarroute 1.

Binnendoor kan je ook op de Schelde naar het sluizencomplex van Merelbeke nabij Gent varen. Als je uit de sluis van Merelbeke komt, kan je dadelijk over stuurboord de Schelde opvaren, volg hiervoor aanvaarroute 2 vanaf de doorvaart door de keersluis K3. Alternatief kan je ook verder op de ringvaart blijven doorvaren tot het knooppunt van de Ringvaart met de Leie, volg bij deze keuze de aanvaarroute 4 vanaf het doorvaren van de keersluis K2 die stuurboord gelegen is als je vanuit Merelbeke komt.

Vanuit Oudenaarde:
Vanaf de Schelde kan je de Ringvaart kruisen en langs de Schelde Gent aanvaren langs de keersluis K3, volg hiervoor aanvaarroute 1 vanaf de doorvaart K3. Alternatief kan je op het knooppunt van de Schelde en de Ringvaart eerst een stuk de Ringvaart op langs bakboord, vervolgens kan je op het knooppunt van de Ringvaart met de Leie langs stuurboordzijde Gent aanvaren via de keersluis K2, volg hiervoor de aanvaarroute 4 vanaf het doorvaren van de keersluis K2 die stuurboord gelegen is als je vanuit Merelbeke komt.

Vanuit Nederland:
Na het doorvaren van het sluizencomplex Terneuzen kan de aanvaarroute 1 volgen.
Bij een eventueel defect van de Wiedauwkaaispoorwegbrug, neem je best de Ringvaart naar het sluizencomplex van Evergem VHF 80 Tel 09/2530634.Na de schutting heb je de keuze om langs de vaarwegen 3, 4 of 2 volgens de nodige doorvaarhoogte.

Vanuit Oostende, Brugge of Kortrijk:
Vanuit deze streek kan je kiezen tussen de aanvaarroutes 5, 4 of 3.


Vanuit Deinze:
Vanuit Deinze kan je kiezen om langs de Leie of langs de toeristische Leie Gent aan te varen. Wanneer je opteert voor de toeristische Leie dan is aanvaarroute 4 aangewezen. Kom je langs de Leie via de vaarweg van Brugge naar Gent dan kies je best voor de aanvaarroutes 5 en 3.


Vanuit Wallonië:
Vanuit Walonië kan je Gent aanvaren langs Oudenaarde of langs Kortrijk. Bekijk dus even de aangeraden aanvaarroutes vanuit Deinze en Oudenaarde.
Interessante informatie over de streek vind je met volgende links:

Gent waar die Schelde en Leie samenvloeien


Google